e-bok

Svart jord

Svenska, 2011
Svenska, 2011

Klarar jordbruket att leverera vårt dagliga bröd när oljan sinar?

Överallt i världen satsas enorma belopp på så kallade förnyelsebara drivmedel som ska ersätta oljan. Frågan är om världens åkermark verkligen räcker för att framställa både mat och drivmedel? Nu väntar oljebrist med förödandekonsekvenser. Ett allt varmare klimat på grund av koldioxidutsläppen, vattenbrist och fortsatt befolkningstillväxt i världen kommer att sätta fokus på världens matproduktion. Det spannmålsöverskott vi vant oss vid kan inom några år förvandlas till spannmålsbrist. Forskarna räknar med att det varmare klimatet i världen leder till allt lägre skördar. Vårt sätt att leva och livnära oss måste förändras.Många anser att vi måste tillbaka till ett kretsloppsjordbruk som är ekologiskt uthållit. I Svart jord berättar journalisten Gunnar Lindstedtspännande och välskrivet utifrån personliga erfarenheterom de avgörande förändringar vi står inför.
En mil från Vadstena ligger Skänninge, där Gunnar Lindstedts morfar var disponent för Weibulls som tog emot spannmålen från östgötabönderna. Genom Skänninge, sin egen barndomsstad,beskriver hanutvecklingen från jordbruks-Sverige till våra dagars postindustriella samhälle. Vi följer även bolaget Black Earth Farming, som köper upp tusentals hektar mark i Ryssland. Målet är att börja bruka Rysslands övergivna svarta jord.
Gunnar Lindstedt följer människor i Sverige, i Ryssland och i USA. Han granskar de stora multinationella livsmedelsföretagen som driver utvecklingen åt fel håll. Deras lösningar med genmodifierade grödor, globala transporter och industriell stordrift hotar allas vår framtid.

Gunnar Lindstedt mottog 1998 Stora Journalistpriset och är en av Sveriges främsta journalister. Han har tidigare utgivit mycket lovprisade böcker som Olja (2005), Boo.com och IT-bubblan som sprack(2001) samt Svindlande affärer -historien om Trustor (2000). Gunnar Lindstedt är verksam som reporter på Veckans Affärer.

Titel:
Svart jord
Författare:
Gunnar Lindstedt
Språk:
Svenska
Utgiven:
2011-11
ISBN:
9789143512250
Förlag:
Bokförlaget Forum
Format:
e-bok
  • Epub – Adobe DRM
  • Epub - vattenmärkt
Surfplatta
Läsplatta
Smartphone
Läggs vid köp i ditt bibliotek och kan läsas med vår app på iPhone, iPad och Letto. För Android och andra enheter, klicka här.