En halv gul sol
  • Format: Pocket
  • Språk: Svensk
  • Utgitt: 200801
  • Antall sider: 682
  • Vekt i gram: 373
  • ISBN10:9100118672
  • ISBN13:9789100118679

En halv gul sol

(Pocket)
Beskrivelse:

2007 års vinnare av The Orange Prize



Olanna och Kainene är så olika som två tvillingsystrar kan bli. Olanna har ärvt sin moders mjuka kvinnliga skönhet och hon gör sig till vän med alla. Kainene är sluten och hård och bestämmer sig tidigt för att gå i sin välbeställda faders fotspår och bli affärskvinna. Hon möter engelsmannen Richard som blir blixtförälskad i henne men hon funderar inte ett ögonblick på att bilda familj till skillnad från Olanna som flyttar ihop med sin stora kärlek, den politiskt engagerade Odenigbo och får en dotter, Baby.

Hos Odenigbo möter vi också hans unge tjänare Ugwu, en fattig pojke från landet som i tidig ålder visar att han har huvudet på skaft och behandlas som en i familjen.

Men det är svåra tider i Nigeria även för de privilegierade och när kriget bryter ut blir de alla offer för fruktansvärda händelser som sliter sönder deras liv. Hem och familj splittras, Ugwu blir tillfångatagen och tvingad att gå ut i strid, Olanna och Richard söker tröst hos varandra och ideal och lojalitet testas och förskjuts för alltid.

En halv gul sol - vinnare av 2007 års Orange Prize, skildrar med närvaro och intensitet livet för ett antal människor i fred och krig i Afrika ? en stor roman som lämnar starkt avtryck.

Chimamanda Ngozi Adichies debut Purple Hibiscus (2003) vann the Commonwealth Writers´ Prize och var nominerad till både the Orange Prize, the John Llewellyn Rhys Prizeoch the Man Booker Prize.



Pressröster:



"Ett mästerverk i bästa klassiksa tradition, en storartad roman om krig och kärlek och om några människors försök att leva sina liv med bibehållen värdighet, trots de mest vidriga yttre omständigheter." Upsala Nya Tidning



"Det är ingen djärv gissning att En halv gul sol kan komma att bli en klassiker." Upsala Nya Tidning



"En halv gul sol imponerar lika mycket med sin bredd och sitt djup. Den är fantasiskt frikostigt, vackert skriven och sinnrikt konstruerad. Det veckra bor granne med det verkligt fasansfulla." Skånska Dagbladet



"Chimamanda Ngozi Adichie är en litterär sensation." Dagens Nyheter



"En mästerlig roman." Helsingborgs Dagblad



"Adichies roman är ännu ett exempel på att de stora episka berättelserna av klassiskt snitt numera skrivs i Tredje världen." Expressen



"Samtidigt grandios och bultande mänsklig." Barometern



"Det är inte den politiska nerven i En halv gul sol som gör att man trollbinds, utan det pulserande liv hos personer och händelser som kännetecknar all god litteratur." Barometern





Kundeanmeldelser og blogger

Kundenes vurdering basert på 25 anmeldelser.
  • En bok du måste läsa

    När jag var ung hörde jag talas om kriget i Biafra och jag har fortfarande bilder på svältade barn med uppsvälda magar på min näthinna.
    I " En halv gul sol" beskriver författaren en fänglande och skrämmande historia vad som hände människorna. Både fattiga och rika. Detta är en bok som kommer att bli en klassiker.
    Jag sträckläste de 683 sidorna.
    LÄS BOKEN och du kommer att få ett oförglömligt minne.

    av Gun, 20.01.2013
  • Fängslande

    Välskriven och fängslande berättelse om hur livet i Nigeria kan ha sett ut i svåra krigstider. Läsvärd!

    av Elin, 06.12.2012
  • Underbar bok!

    Läs!

    av D, 15.07.2012
  • sträckläsare

    Längesedan jag fastnat så i en bok.
    Den dröjser sig även kvar när man läst ut den (även om jag inte ville att den skulle ta slut!)
    Mycket bra, en klar 5:a.

    av AK, 07.05.2012
  • Mycket intressant om Biafra

    En nackdel med tjocka böcker (den här är på 680 sidor) kan vara att de tar lång tid att läsa. En fördel kan vara att man har tid på sig att nästan flytta in i dess miljö. Så har det varit med En halv gul sol som faktiskt inte tog så lång tid att läsa, vilket i mitt fall berodde på att jag tyckte den var så bra att den var svår att lägga ifrån sig.

    Boken utspelar sig under 1960-talet. I 60-talets början tillhör människorna vi möter en rik medelklass. Det är Olanna och hennes tvillingsyster Kainene, deras respektive Odenigbo och Richard, och tjänstepojken Ugwu. Det är kärlek, svek och makt. Aldrig för mycket av någotdera.
    I slutet av 60-talet präglas deras liv av inbördeskriget i Biafra. De är biafraner och kämpar för regionens självständighet från Nigeria. I krigets fotspår försämras deras tillvaro och det som tidigare var självklarheter blir sakta men säkert ouppnålig lyx. Krisen i Biafra skildras inifrån och det är mycket intressant.
    Genom huvudpersonerna får läsaren möta politiken, flyktinglägren, kriget i skottlinjen, smuggling av förnödenheter över gränsen till fiender, soldaters smutsiga leverne både bokstavligt men främst bildligt, svält, sjukdom, död och förtvivlan. Men det är sublimt och snyggt skrivet. Det blir aldrig för mycket av något. Jag tyckte mycket om boken!

    av http://asahelmersson.blogspot.se/, 26.03.2012
  • Å!! Läs!!

    Fantastisk bok. Gillar du "Tusen strålande solar" så gillar du definitivt även denna.

    av Linda, 04.09.2011
  • stark 3:a

    en stark 3:a/svag fyra blir mitt betyg. Jag hade skyhöga förväntningar och jag är intresserad av den politiska historien i Nigeria. Den börjar stark men sedan så tycker jag den tappar tyvärr.

    av yummyyummy, 29.03.2011
  • bästa boken på många år

    En absolut fantastisk bok. Svår att lägga ifrån sig.

    av Nytt fan, 18.03.2011
  • En svag 4:a

    Sitter och velar mellan att ge denna bok en 3:a eller 4:a. Hade jag inte förväntat mig så mycket utav den efter alla recensioner jag läst, hade 4:an varit starkare.

    Verkligen en bra bok dock! Inte den typ av bok man snubblar över ofta och författarens kännedom om landet gör att karaktärerna känns genuina.

    Någon har klagat på att man inte får ta del av den historia som utspelat sig, men det är tydligt i beskrivningen av boken att det inte är någon form av historiebok. Inbördeskriget finns dock med i bakgrunden hela tiden och formar de berörda människornas liv.

    Vill man veta mer om vad som hände i landet under kriget rekommenderar jag att man väljer en annan bok. Detta är en bok som handlar om en skara människor som råkade befinna sig i krigets mitt.

    av Stephanie Bengtsson, 21.12.2010
  • Helt fantastisk

    Har ökat min förståelse för konflikter inte bara i Afrika, utan även i övriga delar av världen. Upplevelsen av hur helt vanliga människor draddas av våld och krig och insikten att de reagerar precis som man själv, förmodligen, skulle reagera gör att boken helt klart är värd att läsa och dessutom är väldigt spännande.

    av Gittan, 12.09.2010
  • varning -läs ej på baksidan!

    Underbar bok! Men varning, texten på bokens baksida avslöjar handlingen långt fram i boken (mer än 500 sidor fram), helt galet. Jag läste oturligt nog på baksidan först, men hade trots det stor behållning av boken!

    av marina, 07.06.2010
  • Underbar!

    En bok som gav gav mig så mycket! Både kunskap och spännande läsning. Rekomenderar den starkt! Läs hela boken.

    av Sofie, 13.03.2010
  • Underbar skildring

    Svår att lägga ifrån sig, skildrar vad som hände i Biafra på ett intressant sätt. Läs den!

    av AEL, 24.02.2010
  • Besviken

    Med en sådan tjock bok hade jag förväntat mig fler beskrivningar av den historia som faktiskt utspelade sig i detta land under perioden, mer om det krig som faktiskt utspelade sig och de politiska maktkamper som skedde. Detta blev mest en kärleksroman på 600 sidor och det hade jag kunnat läsa på en tredjedel.

    av faktaälskaren, 28.12.2009
  • Bra bok

    En annorlunda och bra bok. Man lärde sig också mycket om landets nutidshistoria.

    av Tom Bombadill, 11.12.2009
  • En underbar bok

    En absolut favorit. Fantastiska personporträtt. Läs!

    av Linda, 18.10.2009
  • bäst

    En av de absolut bästa böcker jag läst. kunde inte släppa den från mig

    av vhw, 27.09.2009
  • Fantastisk!

    Underbar bok!

    av Linn, 20.07.2009
  • Det blir inte bättre än så här!

    Handlingen griper tag i dig på en gång. Det är svårt att sluta läsa då du fäster dig vid bokens personer på en gång. Ett visst mått av saknad infinner sig också när boken är färdigläst. Trots att den är så lång så vill man ha mer.

    av Annika, 13.07.2009
  • Lika som bär

    Ännu en bok som tydligt visar att de skillnader som finns emellan oss människor är kulturella. En berättelse som skildrar mänskliga relationer i ett land där krig blir till vardag. Fantastiskt skriven!

    av Anna, 02.03.2009
  • vackert...

    Stämningsfyllt och eskapistiskt. En ren njutning!

    av s, 28.12.2008
  • Härlig!

    En jättefin berättelse, underbart skriven

    av Beckis, 03.10.2008
  • En halv gul sol

    En helt fantastisk bok man önskar aldrig skulle ta slut.

    av mammasan, 26.08.2008
  • Känslostark och fängslande

    En välskriven roman som fängslar läsaren direkt från början. Ett måste om man gillar postkolonial litteratur (annars också för den delen).

    av Mallan, 20.07.2008
  • En fantastisk historia

    En fin berättelse som måste läsas.

    av A, 10.07.2008

Inngår i følgende kategorier

Søk flere bøker:

Kunder som har kjøpt denne boken har
også kjøpt:
Blonde
av Oates, Joyce Carol
Legg i handlekurv Vår pris42,-
Niceville
av Stockett, Kathryn
Legg i handlekurv Vår pris42,-
Lila hibiskus
av Adichie, Chimamanda Ngozi
Legg i handlekurv Vår pris42,-
Det där som nästan kväver dig
av Adichie, Chimamanda Ngozi
Vår pris85,-
Änglarnas svar
av Einhorn, Stefan
Legg i handlekurv Vår pris42,-