Män som hatar kvinnor
 • Sidosasu: Pokkari
 • Kieli: ruotsi
 • Julkaistu: 200605
 • Sivumäärä: 567
 • Paino grammoina: 286
 • ISBN10:9170013683
 • ISBN13:9789170013683

Män som hatar kvinnor

(Pokkari)
Kuvaus:

Mikael Blomkvist, ekonomireporter, döms till fängelse för förtal av finansmannen Wennerström, och beslutar sig för att ta time-out från sitt jobb på tidskriften Millennium. I samma veva får han ett ovanligt uppdrag. Henrik Vanger, tidigare en av landets främsta industriledare, vill att Blomkvist ska skriva släkten Vangers historia. Men det visar sig snart bara vara en täckmantel för Blomkvists verkliga uppgift: att ta reda på vad som hänt Vangers unga släkting Harriet, som varit spårlöst försvunnen i snart fyrtio år. Till sin hjälp får han Lisbeth Salander, en ung strulig tjej, tatuerad och piercad, men också professionell hacker och med unika egenskaper som gör henne till en oslagbar researcher.

Stieg Larsson (1954-2004) var journalist. Han arbetade som chefredaktör på tidningen Expo från 1999, och tidigare som featurereporter på TT i många år. Han var en av de främsta experterna i världen på antidemokratiska, högerextrema och nazistiska rörelser, och var flitigt anlitad som sådan.

Män som hatar kvinnor finns även som ljudbok.

"Män som hatar kvinnor framstår till slut som något av det mest gastkramande och välskrivna man kan läsa för tillfället; en roman av hög internationell kvalitet i genren."

Per Planhammar, Göteborgs-Posten

"Med Män som hatar kvinnor gör Stieg Larsson en mäktig debut som deckarförfattare. Han har ett avslappnat sätt att berätta på och går rakt på sak utan att för den skull förlora känslan i språket. Hans drivna stil tillsammans med bokens snillrika komposition gör det väldigt svårt att släcka sänglampan om kvällarna."

Mattias Gunnarsson, Eskilstuna-Kuriren

"En bok som gapar över mycket och sväljer hela stycket. Ett litet svenskt deckarmirakel."

Göran Pettersson, Borlänge Tidning

"Det var mycket, mycket länge sedan en svensk kriminalroman lyckades med konststycket att förstöra min nattsömn. Det gjorde Stieg Larssons "Män som hatar kvinnor". Den är helt enkelt lysande."

Crister Enander, Sundsvalls Tidning

Kirja-arvosteluja ja blogimerkintöjä

Asiakkaiden antama arvosana perustuu 39 arvosteluihin.
 • Lika bra som de tidigare!

  Spännande, välskriven och helt enkelt underbar!!

  Sandra, 1.3.2010
 • Fullt adekvat

  Detta är en helt OK bok. Handlingen duger alldeles utmärkt, det gör spräket och karaktärerna också, särskilt Salander. Dock: Detta är inget litterärt mästerverk. Är det ett sådant man är ute efter gör man bäst i att vända sig någon annanstans. Men vill man ha en modern svensk kriminalroman är detta nog bland det bästa man kan hitta. Men det ska sägas: Det finns bättre.

  Michael, 28.7.2009
 • Överraskande bra!

  Jag var faktiskt ganska skeptisk till Stieg Larssons böcker och även om inledningen känns lite tung med nästan överväldigande mycket information och detaljer är Larsson en oehört skicklig författare som vet hur han ska fånga läsaren. När man väl börjat läsa kan man inte sluta. Det enda som jag reagerar mot är den lite väl overkliga storyn (som påminner om Shadow Man av McFadyen) men boken är trots det en solklar femma. Sättet på vilket författaren kan hantera så många olika ämnen är oerhört imponerande.

  Caroline N, 23.6.2009
 • Så himla bra!

  Kunde inte lägga ifrån mig boken. Vill ha mer!!

  Pernilla, 6.5.2009
 • Bästa svenska boken i denna genren

  Jag har egentligen tröttnat på kriminalromaner, men denna var en helt fantastisk läsupplevelse som skiljer sig från mängden.

  Anna, 24.4.2009
 • Män som hatar kvinnor

  Bra bok men tar lite för lång tid att komma in i den. Tyckte att de första 200 sidorna var väldigt sega, men sen var den riktigt bra och jag kommer förmodligen att läsa fortsättningen i serien också.

  Jenny, 19.3.2009
 • Stieg Larsson - Män som hatar kvinnor

  Suverän bok! Sträckläste boken och blev klar på 2 dagar trots en liten dotter som kräver sitt! Blev mycket tv-tittande för hennes del!
  Rekomenderas för alla som gillar kriminalromaner!

  Fru Månsson, 26.2.2009
 • Män som hatar kvinnor

  Stieg Larsson är makalöst skicklig, språket är vilt och levande, intrigen mycket spännande och man slutar nästan andas ibland när man läser. Stort plus för Lisbeth Salanders karaktär, som utmanar politiskt. Klockrent från första sidan till sista, man inser snabbt att man bara måste läsa de andra två böckerna också.

  Meli, 12.10.2008
 • Monster bok...

  Skulle nästan snudd på säga att detta är det bästa jag läst skrivet av en svensk. Jag gör nog det. Jag hade önskat att språket var lite mer åt Brian Freeman hållet men jag överlever.
  Läs Syndfull och Vegas Baby.

  Jahnke, 3.8.2008
 • Män som hatar kvinnor

  Håller oxå med om att det är ganska svårt att komma in i boken, men när man väl gör det är den en underbar deckare.
  Man känner sig, konsigt nog, väldigt tillfredsställd när man läser och jag tycker att språket är lätt att följa.
  Är en otroligt lyckad bok som jag verkligen rekommenderar, kan knappt bärga mig tills jag får läsa den sista boken i delen.

  amanda, 18.7.2008
 • riktigt bra

  Håller med en tidigare recenssion om att det är lite seg i början, men som sagt när man väl kommer förbi den delen går det verkligen inte att lägga boken ifrån sig. Mycket tråkigt att det inte blir fler böcker i milleniumserien.

  Carina, 20.6.2008
 • Kanonbra

  Bästa tre böckerna jag läst i år. Vilken grym författare. Så avundsjuk på alla som ännu har dessa tre böcker kvar att läsa.

  Nina Forsman, 25.2.2008
 • Suveränt

  Denna bok fick mig att börja läsa böcker. Hade hört så positiv kritik så jag tänkte att kanske vore detta något att utmana. Lite trög i början men när man kommit sådär en åttio sidor fram så kunde jag inte lägga boken ifrån mig. Absolut läsvärd! Synd bara att det inte blir fler än tre titlar av denne författare. Det jag uppskattar mest är att han skriver på ett så enkelt språk, är lättsam och inte så djup eftersom jag avskyr krångligt omständigt språk i skönlitteratur.

  Lotten, 8.1.2008
 • Män som hatar kvinnor

  Gillar egentligen inte den svenska deckargenren, men mot min förmoden lyckade Män som hatar kvinnor att fånga mitt intresse. Storyn är tillräckligt spännande (med några bihistorier som vävs ihop på ett rätt snyggt sätt) för att man ska fortsätta att läsa av bara farten. Tyvärr känns Stieg Larssons språk lite uppstyltat och beskäftigt och dialogerna är stundtals riktigt taffliga (dessutom är det faktum att Larssons - förmodade - alter ego, machojournalisten Mikael Blomqvist, bara behöver blinka för att få i säng bokens alla kvinnliga karaktärer rätt skrattretande). Men trots det är Män som hatar kvinnor en underhållande bok som uppenbarligen gått hem hos det svenska folket.

  Gabriella, 15.12.2007
 • män som hatar kvinnor

  Super bra har läst hela Millenium serien
  bästa jag läst på länge
  rekomenderar alla att läsa denna serie

  MA, 9.12.2007
 • Suveränt!

  När man vaknar kl.4 på morgonen och längtar till att få öppna boken och fortsätta läsa, då är man frälst. Har inte på länge läst en så fascinerande bok som trollbinder en totalt. Är lite besviken på rollbesättning för filmen, den ger mig en känsla att filmen inte blir lika bra. Mikael Nyqvist är INTE Mikael Blomqvist för mig. Gud hjälpe!
  Bäst att hålla sig till böckerna och läsa alla medan inte någon film kommer och förstör.

  Gunborg, 4.11.2007
 • Män som hatar kvinnor

  Mycket, mycket bra!

  Sussilago, 29.10.2007
 • Bra

  Lite seg i början men sen blir den bättre
  helt klart läsvärd

  Lilla jag, 23.10.2007
 • män som hatar kvinnor

  Först händer ingenting och sedan händer ingenting. En så fruktansvärt seg, långtåkig och platt skriven bok var länge sedan jag läste. Jag har inte ens lust att öppna de andra böckerna!

  mawiru, 8.10.2007
 • bravo

  Jesus...det här var det bästa jag läst på länge. Lisbet Salander..vilken karaktär.

  Truls, 12.9.2007
 • Ger mersmak

  En mycket välskriven bok som belyser problem i samhället och har en spännande story. Minus är att jag får likhetskänsla med DaVinci-koden och upplever att det är lite too much och amerikanskt med perfekta människor som inte bara är bra på sin sak utan alltid bäst och outstanding. Dock en läsvärd bok som ger lust att läsa de andra två i trilogin.

  Al, 3.9.2007
 • En bra actionbok

  Vi vet alla att det finns actionfilmer, men att det finns actionböcker är kanske inte lika självklart. Män som hatar kvinnor är en sådan bok. Den är otroligt spännande och trots att jag i vanliga fall inte gillar deckare eftersom de ofta är dåligt skrivna fastnade jag helt. Boken är mycket lättläst och i mångt och mycket upplagd som en tv serie, där varje kapitel avslutas med ett gastkramande slut eller fråga som måste besvaras i nästa kapitel. Alltså en modern bok, anpassad till vår tid.

  Litterärt är den definitivt inget speciellt så om det är en skönlitterär upplevelse man vill ha är inte detta rätt bok. Den fyller dock sin funktion som mycket underhållande och spännande bok och liknar i mångt och mycket Da Vinci koden i sitt upplägg.

  Anna, 8.8.2007
 • Män som hatar kvinnor

  ...tack svärmor för att du tipsa mig om denna bok och författare!
  Helt fantastiskt!

  Karin Undhagen, 7.8.2007
 • Helt enormt!

  Kan bara hålla med ovanstående talare. En bok som man inte vill släppa även om det blir lite mkt fakta emellanåt så är spänningen enorm. Jag läste ut den på tre dagar och har nu börjat på Flickan som lekte med elden och den verkar lika lovande. Så ledsamt att Stieg Larsson inte fick vara kvar bland oss och skänka oss mer av sitt briljanta författarskap. Hoppas han kan se den succé som hans böcker givit från sin himmel där han är/ Ulrika

  Ulrika, 29.7.2007
 • Bra men....

  ....lite för mycket faktaavsnitt som jag hade svårt att ta till mig. Jag vill helst ha driv i en berättelse och här var det mycket tungt emellanåt. Därför har jag valt att inte köpa på mig fortsättningen men kanske att jag läser den framöver.

  Elaine, 28.6.2007
 • Helt fantastiskt fängslande!

  Alltså jag har alltid skakat på huvudet åt folk som säger att de kan sträckläsa en bok - det är väl bara att lägga ifrån sig den?! Men nu kan även jag räknas till den skara som sträckläser. "Män som hatar kvinnor" är bland det mest fängslande jag har läst! Nästa bok "Flickan som lekte med elden" väntar otåligt att bli läst i min bokhylla!

  Cheezedoodles, 14.6.2007
 • Män som hatar kvinnor

  En riktig höjdare. Lättläst, gripande. Karaktärerna varierar från företagsledare, psykopater och udda typer.

  Salander som är en av de karaktärer Steig skriver om är nog den jag själv greps mest av. Hennes yta som härdats genom otalet oegentligheter är stark och sylvass med sikte på rättvisa.

  Stefan, 3.6.2007
 • Män som hatar kvinnor

  Otroligt spännande! En av de bästa böckerna jag läst.
  Från början kändes den alldeles för tjock men när man har läst några sidor sitter man fast.

  LÄS DEN!

  Malin, 9.5.2007
 • helt ok

  läsvärd. ibland hopplöst pratig och fastnar i detaljer om datormodeller mm. man får skumma vissa avsnitt. riv ur vart annat blad så blir den perfekt:) men jag läste ut den och den blir mer fokuserad mot slutet.

  klas, 23.4.2007
 • Spännande som fan!

  Jag tycker den här boken är en av de bästa jag läst på länge. Det finns få som kan skriva så pass spännade böcker och den svängde till på ett sätt som jag inte trodde den skulle i slutet!
  Besviken över ödet för att han dog annars skulle det kanske ha blivit en serie på 10 delar, men nu verkar det bli triologi. Kanske en till på det om vi har tur!

  Herz, 31.1.2007
 • Grym!

  En riktigt bra och spännande bok som man inte vill lägga ifrån sig i första taget. Rekommenderas varmt

  Imma, 29.11.2006
 • Mkt bra bok!

  Läs den!

  verita, 10.11.2006
 • Mycket bra

  Ja, det är verkligen en modern klassiker.

  Sen vill jag bara påpeka för nedanstående skribent, att det blir svårt för Stieg att skriva fler böcker då han avled 2004. Fast det finns en bok till "Flickan som lekte med elden" och så kommer det en tredje och sista så småningom.

  Mattias, 8.11.2006
 • Bäst!

  Bästa boken jag läst på länge! det går INTE att släppa den när man väl har börjat! Blev sååå besviken när jag såg att det var en debut och att det inte finns mer att läsa av denne begåvade författare. Skynda och skriv mer!

  Lotta, 26.10.2006
 • Genial!

  I särklass en utav de bästa böckerna jag läst. Rekommenderas varmt!

  jyllie, 12.8.2006
 • Spänning på topp

  Hög fart och mycket spänning. Jag gillar den politiska vinklingen. Modigt. Brister dock i beskrivningen av hjälten och hans sexuella bravader.

  Kajsa, 31.7.2006
 • Varning för sträckläsning!

  Fascinerades av de speciella karaktärerna och av att Stieg Larsson lyckats passa in flera angelägna ämnen i en och samma bok utan att det varken blir överlastat eller lutar åt moralism. Nu väntar jag ivrigt på att få sätta tänderna i nästa del och undrar egentligen bara en sak: när kommer tv-serien?

  Emelie, 9.7.2006
 • Män som hatar kvinnor

  Hade legat ett tag hemma på nattduksbordet och när det nu blev semesterdax med tid över att läsa, åkte den med i packningen.
  När jag öppnat boken och börjat att läsa, så gick det helt enkelt inte att lägga bort den, sida efter sida bara försvann. De första 100 sidorna är "bara" inkörningsläsning, men det märks ej, utan suget finns redan från sida 1.
  Nu ska jag jaga andra böcker av Stieg Larsson, det är skönt när man hittar "nya" författare som man gillar.
  Har ni inte köpt den redan, så gör det, jag har INTE ångrat mig iallafall.

  Lt Bear, 29.6.2006
 • Toppen, toppen...

  ...absolut! Det var längesen jag läste en så bra deckare! Men den där sista stjärnan vill sig inte riktigt. Jag har två skäl: Vad i hela friden gör den manliga huvudpersonen så attraktiv för kvinnor? Och är inte Lisbeth Salander, den kvinnliga huvudpersonen, intressant nog i sig - utan att behöva agera Dirty Harry på slutet?

  shardik, 27.6.2006

Etsi muita kirjoja:

Asiakkaat, jotka ostivat tämän kirjan
ostivat myös:
Det du inte såg

 Lutteman, Markus
Lisää ostoskoriin Hinta5,50 €
Flickan som lekte med elden

 Larsson, Stieg
Lisää ostoskoriin Hinta5,50 €
Luftslottet som sprängdes

 Larsson, Stieg
Lisää ostoskoriin Hinta5,50 €
Lisää ostoskoriin Hinta5,50 €
Doktor Glas

 Söderberg, Hjalmar
Lisää ostoskoriin Hinta5,50 €