Avancerad sökning
Din kundvagn är tom
Ändra i din kundvagn Gå till kassan
Medeltida borgar : maktens hus i Norden
  • Bandtyp: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 20110323
  • Antal sidor: 223
  • Upplaga: 1, 
    Vikt i gram: 698
  • ISBN10:9186297058
  • ISBN13:9789186297053

Medeltida borgar : maktens hus i Norden

(Inbunden)
Beskrivning:

»Ypperlig läsning» Falköpings tidning

»Mycket sakkunnigt och intresseväckande.» Allehanda

»Boken inspirerar till historiska exkursioner och rekommenderas varmt.« Historielärarnas förening

Medeltida borgar är en rikt illustrerad populärvetenskaplig bok som väcker ruinerna till liv. Martin Hansson, författare och arkeolog, berättar historien om medeltidens borgar i Norden: hur de byggdes, hur de utvecklades och inte minst vad de användes till.

En borgruin i sten är själva sinnebilden av medeltiden. Det var från dessa som kungar, biskopar och adelsmän styrde riket. Medeltidens borgar förknippas vanligen med krig, våld och förtryck, men de hade betydligt fler funktioner än så. Många borgar utsattes dessutom aldrig för någon belägring.

Intresset för borgar i Sverige går tillbaka ända till 1600-talet då den nyblivna stormakten ville legitimera landets nyvunna position i Europa och lyfta fram sitt ärorika förflutna. Men det var först under romantiken på 1800-talet som intresset för medeltidens befästningar tog fart på allvar och man började arbeta för att bevara dem för framtiden. Det historiska och arkeologiska arbetet var emellertid främst inriktat på de stora kungliga stenborgarna och deras arkitektur.

De senaste tjugo åren har synen på borgarna kommit att förändras, och i dag studerar man inte bara den militära funktionen utan även hur borgar fungerade i det omkringliggande landskapet och vilken roll de spelade i det medeltida samhället från slutet av vikingatiden till Vasatiden i början av 1500-talet.

I boken sammanfattas de senaste upptäckterna och författaren berättar också om borgarnas många olika funktioner, varför de byggdes och vilka som bodde och verkade där. Borgen var nämligen inte bara en militär plats, den kunde också vara ett administrativt centrum, en handelsplats eller ett residens. Utöver de kungliga borgarna berättar Martin Hansson även om stormännens många befästningar runt om i Norden och om de befästa klostren samt kyrkans borgar. Gemensamt för alla dessa är att det var här som herraväldet huserade medeltidens borgar var maktens boningar.

Om författarenMartin Hansson är docent i historisk arkeologi vid Lunds universitet och till vardags verksam vid Smålands museum i Växjö. Han har under flera år bedrivit forskning om medeltidens borgar och befästa residens i Sverige och Europa. Han har tidigare gett ut flera böcker om arkeologi bland annat Aristocratic Landscape (2006) samt Det medeltida Småland (2008).

Pressröster om Det medeltida Småland»Martin Hanssons bok erbjuder både roande och stimulerande läsning. Han växlar obesvärat mellan de skilda nivåerna: arkeologins avlagringar, arkitekturen, handeln, de sociala mönstren och den politiska maktens strävanden.» Magnus Eriksson, Svenska Dagbladet

»Bättre guidning i det medeltida Småland i arkeologiskt perspektiv än denna bok är svårligen att finna» Jönköpings-Posten

»intressant och lättillgänglig» Skaraborgs Allehanda

Kundrecensioner och bloggar

Sök fler böcker:

Kunder som köpt denna bok har
även köpt:
A Dance with Dragons
av MARTIN, GEORGE R. R.
Lägg i kundvagn Pris69 kr
Lägg i kundvagn Pris196 kr
Uppgång och fall
av Strömquist, Liv
Lägg i kundvagn Pris184 kr
Miniatyrmakaren
av Burton, Jessie
Lägg i kundvagn Pris54 kr
Min mors självbiografi
av Kincaid, Jamaica
Lägg i kundvagn Pris202 kr