Avancerad sökning
Din kundvagn är tom
Ändra i din kundvagn Gå till kassan
Sexton svenska texter om mode
  • Bandtyp: Kartonnage
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 20071026
  • Antal sidor: 245
  • Upplaga: 1, 
    Vikt i gram: 265
  • ISBN10:9185011479
  • ISBN13:9789185011476

Sexton svenska texter om mode

(Kartonnage)
Beskrivning:

I Sexton svenska texter om mode samlas för första gången det bästa inom svensk modejournalistik i en volym. Här medverkar den svenska modejournalistikens verkliga banbrytare med nyskrivna texter och återpublicerade klassiker:

Maria Ben Saad (Bibel, Pipel), Daniel Björk (Rodeo), Karina Ericsson Wärn (Damernas Värld, Chic – den kompletta garderoben), Salka Hallström Bornold (Bibel, Bon), Lotta Lewenhaupt (Modeboken. 1900–2000, Tankar om mode), Susanne Ljung (Damernas Värld, Stil i P1), Susanna Strömquist (Habit, SvD) och Göran Sundberg (Mode Svea, modeskapare). Kort sagt de som har störst betydelse för vad vi har på oss nästa säsong.

Läs om hur ett plagg blir mode, haute couturens historia, modejournalistikens utveckling, skillnaden mellan en kopia och en äkta kopia, om varför så många vill klä sig likadant och om hur det egentligen går till i den svenska modevärlden. Och mycket, mycket mer. Sexton svenska texter om mode är ett måste för alla som tar mode på allvar.

Susanne Johanssons förord:

På tal om mode

I den senaste konsumtionsdebatten, som kom att kallas väskdebatten, avfärdades lyxkonsumtion som ytligt i bemärkelsen onödigt. Symptomatiskt nog avsågs främst kvinnors lyxkonsumtion av mode, kläder och accessoarer. Den lyxkonsumtion som män ägnar sig åt förbegicks med tystnad.

Mode har alltid avfärdats som något onödigt. En förklaring till modets låga status är just att mode historiskt har förknippats med kvinnor och kvinnligt.

Mode sägs handla om konsumtion, exploatering, yta, spekulation och elitism. Och mode är verkligen också detta. Men inte bara.

Konst kan också sägas vara mycket av det negativa som mode anklagas för. Den är ytlig, exploaterande, manschauvinistiskt, etnocentrisk och i hög grad elitistisk. Men konst avfärdas knappast i de termerna, eller ses som onödig. Så har konst också alltid främst förknippats med män både som utövare, kännare och köpare.

Mode är kreativitet och konst, det är begär, kommunikation, sensualism och rörelse. Det är samhälle och människor, kroppar, lust och klass. Hur mode manifesteras, konsumeras och levs berättar mycket om människor och länder.

Sverige har, kanske på grund av sin litenhet, haft ett fattigt sätt att förhålla sig till mode. Detta håller på att förändras, i alla fall på akademisk nivå. Vi fick nyligen en akademisk utbildning inom mode och en professur i modevetenskap.

Men för övrigt går det långsamt. Massmedia upplåter visserligen allt mer utrymme åt mode på sina sidor. Men det finns en tendens till förytligande. Man begränsar människors valfrihet genom snäva, stränga och tråkiga modediktat. Detta skapar ängslighet och likformighet. Modejournalister har fortfarande svårt att hitta forum för annat än klämkäcka texter. Modeintresserade entusiaster som driver alternativa magasin får ensamma försöka skapa detta utrymme.

Själv har jag så länge jag kan minnas saknat magasin som tar mode på allvar med hela dess bredd, lust och kreativitet och sociala betydelse. Ett magasin eller tidning som tilllåter en mix av olika perspektiv och där mode får finnas för sin egen skull.

I den här boken vill vi därför visa att bra, underhållande, vidgande, intressant, undersökande, kritisk och reflekterande modejournalistik finns.

I Sexton svenska texter om mode samlar Pocky några av den svenska modejournalistikens tungviktare. Med sina banbrytande och stilbildande texter har de bidragit till att etablera en svensk modejournalistik som tar mode på allvar. Alla skribenterna medverkar med en återpublicerad text och en text speciellt skriven för den här boken.

Läs, upprörs, utvecklas, roas och njut!

Kundrecensioner och bloggar

Ingår i följande avdelningar

Ingår i följande bibliotekskategorier

Sök fler böcker:

Kunder som köpt denna bok har
även köpt:
Business Model Generation: A Handbook f
av Osterwalder, Alexander
Lägg i kundvagn Pris285 kr
Lägg i kundvagn Pris48 kr
Gittan och älgbrorsorna
av Lindenbaum, Pija
Lägg i kundvagn Pris64 kr
Modebibeln : den svenska
av Ericsson Wärn, Karina
Lägg i kundvagn Pris255 kr
Tunne lukkosi
av Takanen, Kimmo
Lägg i kundvagn Pris267 kr