Avancerad sökning
Din kundvagn är tom
Ändra i din kundvagn Gå till kassan
Halva liv
 • Bandtyp: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 20090909
 • Antal sidor: 329
 • Vikt i gram: 499
 • ISBN10:9137133780
 • ISBN13:9789137133782

Halva liv

(Inbunden)
Beskrivning:

En kvinnas jakt efter sanningen”Förlåt mig. Jag kan inte berätta varför. Leta inte efter mig. Hata mig inte.”

Jessica kan inte släppa tanken på sitt livs stora kärlek Jakob. Varför försvann han plötsligt utan närmare förklaring än ett kortfattat brev? Efter en längre tids depression försöker hon gå vidare och engagera sig i sitt arbete och en ny relation. Men ovissheten plågar henne.

När hennes farmor Viola dör får Jessica annat att tänka på. Hon bestämmer sig för att tillbringa några månader i Violas hus på Österlen. En handskriven bok som Viola efterlämnat avslöjar stora familjehemligheter, och Jessica tvingas omvärdera hela sin tillvaro. Viola berättar om livet som ung kvinna i femtiotalets Sverige och de dramatiska händelser som tvingade henne att göra val som skulle komma att påverka hela familjen. Jessica inser att både hon och Viola har levt halva liv. När det förflutna till slut hinner i kapp Jessica påverkar det henne på flera olika plan och mysteriet med Jakob får en dramatisk upplösning.

Halva liv är en roman om kärlek, hemligheter och lögner. Mats Strandberg tar med läsarna på en laddad resa genom tid och rum. Vi lär känna ett svunnet Sverige där fördomar och konventioner tvingade människor till ytterligheter. Vi möter en nutid som visserligen visar upp ett annat ansikte men där många bär på hemligheter. När de olika världarna möts får det dramatiska konsekvenser för Jessica och för dem hon älskar."Med Viola har Strandberg skapat ett inlevelsefullt och känsligt porträtt av en stark och komplicerad kvinna, och berättar genom henne om en repressiv och fördömande tid ... då lögner och hemlighetsmakerier inte sällan var enda utvägen för den som inte passade in i mallen." (Aftonbladet)

"Mats Strandberg låter kontrasterna mötas i sin tredje roman Halva liv. Han gör det med känsla för de språkliga valörernas förskjutningar mellan då och nu." (Expressen)

"Mats Strandbergs tredje roman är ett starkt relationsdrama om familjehemligheter som utspelar sig både i nutid och under 50-talet. Precis som hans tidigare böcker Jaktsäsong och Bekantasbekanta rycks man in i en både underhållande och spännande värld." (Mama, betyg 4)

"Sträckläsning ... framför allt är det berättelsen om livslögner och stark kärlek ... spännande och tankeväckande." (Tara, betyg 4)

"Mats Strandberg behärskar det historiska materialet lika väl som han tidigare handskats med samtiden, och han låter följsamt språket spegla den tid han beskriver - farmoderns öde är tecknat på ett både påläst och trovärdigt sätt ... Mats Strandbergs beskrivning av hur den stigmatiserade bilden av vad en familj är faktiskt drabbar individer i generationer är insiktsfull och drabbande." (Helsingborgs Dagblad)

"Halva liv är mer än så. Här finns ett allvar och en historia som är både lärorik och intressant ... Porträttet av Jessica är psykologiskt mångbottnat ..." (QX)

"Jag fullkomligen älskar femtiotalsberättelsen ... Jessica är också bra beskriven, i synnerhet hennes psykiska mående och hur hon handskas med detta - mycket trovärdigt ... Det är också väldigt väl researchat, ingenting känns konstlat och tillgjort och det är lätt för mig att förflytta mig bakåt i tiden, se miljöerna och rummen från förr." (Bokhora)

"Halva liv träffar rakt i hjärtat. En sällsam kärlekshistoria, en familjesaga och en röd tråd av spänning vävs ihop till något alldeles oemotståndligt." (Camilla Läckberg)Kundrecensioner och bloggar

Kundbetyg baserat på 1 recension.
 • HALVA LIV av Mats Strandberg

  Jag blev väldigt berörd av handlingen, särskilt den delen där Jessica läser ur farmor Violas bok där hon har skrivit om sitt tragiska liv. Mats Strandberg har verkligen lyckats att skriva på ett otroligt känslosamt sätt. Jag kunde känna Violas känslor inom mig. Jag kände en sådan stor empati för henne. Ingen ska behöva få leva det liv hon gjorde. Det tog några dagar innan jag kunde smälta innehållet. Detta är bara en MÅSTE LÄSAS BOK.

  av Kristina Simar lektör/bokrecensent, 2009-12-09

Ingår i följande avdelningar

Ingår i följande bibliotekskategorier

Sök fler böcker:

Kunder som köpt denna bok har
även köpt:
Lägg i kundvagn Pris195 kr
Lägg i kundvagn Pris162 kr
Uppgång och fall
av Strömquist, Liv
Lägg i kundvagn Pris183 kr
Miniatyrmakaren
av Burton, Jessie
Pris54 kr
Min mors självbiografi
av Kincaid, Jamaica
Pris208 kr